Tennisvereniging IJburg krijgt clubhuis annex tribune

Tennisvereniging IJburg in Amsterdam gaat een nieuw clubhuis bouwen. Het dak van het 322 vierkante meter tellende onderkomen vormt een informele tribune en uitzichtplatform. Het clubhuis op Rietlanden Oost, een kunstmatig eiland van de Amsterdamse wijk IJburg, moet in juni 2014 opgeleverd worden.

Nieuw clubhuis voor Tennisvereniging IJburg in AmsterdamGroen licht
In de zomer van 2010 is groen licht gegeven voor de aanleg van het tennispark op IJburg. Na 1,5 jaar van voorbereidingen, hard werken en lobbyen wordt in nauwe samenwerking met het stadsdeel een tennispark met 9 tennisbanen en een kidscourt gerealiseerd op Rieteiland Oost.

Evenementen
Het clubhuis is 36 meter lang en krijgt de gebruikelijke functies zoals kleedkamers, toiletten en een keuken. Echter, door aan weerszijden van het gebouw de opslagruimten te plaatsen blijft de hoofdruimte open en voor diverse evenementen goed te gebruiken.

200 toeschouwers
Het dak van het nieuwe onderkomen van Tennisvereniging IJburg loopt naar het zuiden toe bijna tot op de grond af en is aan de noordkant zeven meter hoog. Het kan door deze opzet worden gebruikt als een informele tribune maar eveneens als uitzichtplatform. Op deze futuristisch ogende tribune kunnen maximaal 200 toeschouwers naar de wedstrijden kijken. De glazen gevel aan de noordzijde zorgt voor vrij uitzicht over het IJmeer.

Kunststof beschermlaag
De betonnen constructie wordt aan de buitenkant voorzien van kunststof in de kleur en textuur van een gravelcourt. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het gebouw waterdicht is. De binnenkant van het clubhuis is met hout bekleed. De glazen gevel aan de zuidkant helpt om het gebouw koel te houden terwijl de betonnen constructie in de winter voor warmte-accumulatie zorgt.

Duurzaam onderkomen
Het clubhuis van Tennisvereniging IJburg wordt aangesloten op de stadsverwarming en zal worden uitgerust met een warmtewisselaar. Zomers zal het clubhuis via natuurlijke weg geventileerd worden. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat dit sportieve nieuwe onderkomen duurzaam is. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontwerpt het clubhuis samen met Studio Bouwhaven en constructeur ABT.

    Op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

    Partners

    De gemeente Zeewolde als oneerlijke concurrent en jachthaven exploitant